Terug naar het overzicht

Klaar voor de start, af: veilig trainen met de juiste sportzonnebril

In het water, op een surfplank of snowboard, of tijdens het fietsen: de juiste uitrusting is erg belangrijk. Het loont om te investeren in goede schoenen en kleding want een functionele outfit maakt het sporten vele malen aangenamer.

Ook een goede zonnebril mag niet ontbreken. Een sportzonnebril beschermt de ogen niet alleen tegen zonlicht maar ook tegen blessures. Een gewone alledaagse zonnebril voldoet daarbij niet. Modellen die speciaal ontworpen worden voor sportieve activiteiten hebben namelijk een aantal bijzondere kenmerken. Zelfs voor verschillende sportieve activiteiten bestaan verschillende modellen, afhankelijk van de belastingen en omstandigheden die ze moeten verduren.

Overzicht van geschikte glaskleuren per sport

sport-sonnenbrillen
sport-sonnenbrillen

Watersport

Net als sneeuw zorgt ook water voor storende reflecties. Sportbrillen met polfilter bieden uitkomst. Ze verscherpen het zicht in de verte, minimaliseren reflecties en zorgen voor een contrastrijker zicht. Bovendien ziet u dingen die zich onder het wateroppervlak bevinden beter. Glazen met filtercategorie 2 - of in de meer zuidelijke landen filtercategorie 3 - zijn goede begeleiders op een boot of surfplank. Voor een optimaal zicht kiest u voor grijze, groene of bruine glazen. Springt of valt u in het water, dan zorgen een hoofdband, drijvend object of veiligheidsgordel die aan de kleding wordt bevestigd ervoor dat de bril niet verloren gaat.

Fietsen, joggen en inlineskaten

Sportzonnebrillen voor fietsers, joggers en inlineskaters hebben enkele overeenkomsten. Ze hebben een sterke welving, die bij hoge snelheden de wind van de ogen weghoudt. Gele, rode en oranje tinten zijn ideaal om mee te trainen: door het contrastrijkere zicht worden oneffenheden op de grond sneller gespot. Bij fel licht kiest u bij voorkeur voor grijze glazen. Deze reduceren schitteringen zonder de kleuren van de omgeving te veranderen. Om ook goed te kunnen zien als het bewolkt is of schemert, is het belangrijk dat de glazen niet te donker zijn.

Wandelen & bergbeklimmen

Bent u een enthousiaste wandelaar of bergbeklimmer, dan is een sportbril met filtercategorie 3 – in gletsjergebieden filtercategorie 4 – heel geschikt. In de bergen is de zon sterker, dus het model zit bij voorkeur dicht op het hoofd. Op die manier belandt zo min mogelijk strooilicht in de ogen. Bijzonder geschikt zijn grijze, groene of bruine glazen: zij vertekenen de kleurwaarneming nauwelijks.

Golfen

Golfers hebben veel baat bij sportzonnebrillen met een groot zichtvlak. Randloze modellen of modellen met een semi-rand zijn eveneens heel geschikt om de blik naar beneden niet de belemmeren. Violette, oranje-groene en gele glazen zorgen voor een contrastrijk zicht op groen gras. Ze kunnen gedragen worden op zowel zonnige als bewolkte dagen.

Tips voor de aanschaf van sportzonnebrillen

  • Sportbrillen moeten licht zijn en rubberen beugels en neuspads hebben. Alleen op die manier kan een optimaal draagcomfort zonder drukplekken en wegglijden worden bereikt.

  • De beugels moeten om de oren liggen. Nog meer houvast geeft een flexibele rubberen band die om het hoofd wordt gelegd en het model fixeert.

  • Beoefent u een sport waarbij u een helm draagt, dan is het belangrijk dat de zonnebril ook met helm goed zit en geen drukplekken veroorzaakt.

  • Glazen en montuur zijn bij voorkeur van robuuste, lichte kunststof. Mataal en glas vergroten juist het risico op blessures.

  • Ronde vormen die zich om het gezicht leggen, beschermen optimaal tegen wind, water, zon en vuildeeltjes. Het is belangrijk dat de zonnebril de wimpers niet raakt.

  • Let erop dat de bril goed zit. Een verkeerde pasvorm veroorzaakt tranende ogen (door tocht) of beslagen glazen.

  • Kies altijd een glaskleur en -tint die past bij de sport en het weer. Doet u dat niet, kunnen er snel oogirritaties optreden. Bij veel sportzonnebrillen kunnen de glazen ook worden uitgewisseld, mocht dat vanwege het weer nodig zijn.

  • Een gegarandeerde uv-bescherming is absoluut noodzakelijk om schade aan de ogen op de korte en de lange termijn te vermijden.

  • Lijdt u aan bij- of verziendheid, dan kunt u kiezen voor een sportbril waar glas-clips met uw correctiewaarden vastgemaakt kunnen worden aan de binnenkant van het glas.

Zonnebrillen expert

Dit vindt u mogelijk ook interessant

10%

Ons team van opticiens staat graag voor je klaar

Veelgestelde vragenVeelgestelde vragenContactContact0800 380 06770800 380 0677

Betalingsmethodes

VISA LogoPayPal LogoMastercard LogoiDeal LogoBetalen op Rekening Logo

Leveropties

DHL Logo

Om veilig te kunnen bestellen

Thuiswinkel