Mister Spex gebruikt cookies. Als u verder surft, gaat u akkoord met deze voorwaarden.

Verziendheid: zo ontstaat het en zo is het op te lossen

Verziendheid is net als bijziendheid een zeer vaak voorkomende oogafwijking. Geschat wordt dat ongeveer een derde van alle Nederlanders verziend is. Veel mensen zijn het zonder het te weten, want in tegenstelling tot andere oogafwijkingen, treden er in het begin geen duidelijke symptomen op.

Welke brillenglazen of contactlenzen zijn geschikt voor mensen met verziendheid?

Hyperopie kan worden gecorrigeerd met zogenaamde plus-glazen met positieve dioptriewaarden. Dit zijn convexe convergerende lenzen met een dikker midden en dunne randen: ze bundelen het invallende licht en compenseren zo voor de relatief lage brekingskracht van de ooglens. Net als alle brillenglazen zijn ze verkrijgbaar uit kunststof en mineralisch glas. Voor hoge correctiewaarden zijn er varianten beschikbaar met een hogere brekingsindex, zodat de glazen niet te dik zijn. Gecombineerd met lichte monturen levert dat een optisch aantrekkelijk resultaat op.

Als alternatief kunnen contactlenzen met geschikte dioptriewaarden worden overwogen. Beide opties hebben speciale voordelen. Een bril overtuigt door zijn ongecompliceerde gebruik. Bovendien zijn brillen uitgegroeid tot een trendy accessoire en zijn bijzonder geschikt om de eigen persoonlijkheid nog beter naar voren te laten komen. De voordelen van contactlenzen worden vooral duidelijk tijdens sportieve activiteiten: bij snelle bewegingen worden ze niet beschadigd. Veel sporters waarderen bovendien het grotere zichtvlak en de mogelijkheid om lenzen te combineren met een sportbril zonder sterkte.

Tip: Leer meer over het vinden van de juiste brillenglazen in onze handleiding.

Wat is verziendheid?

In het geval van verziendheid is de brekingskracht van de menselijke ooglens of het hoornvlies te gering en/of de oogbol te kort. Als gevolg ligt, als de oogspieren ontspannen zijn, het brandpunt van de lens achter het netvlies - zelfs bij objecten in de verte. Bij objecten die dichtbij zijn, is dit effect nog sterker. Omdat de brekingskracht van de ooglens dankzij de ciliaire spier variabel is, kan het oog beide tot op zekere hoogte compenseren. In het begin merken mensen daarom vaak nauwelijks dat ze verziend zijn. Pas vanaf 30 tot 40 jaar wordt het een probleem, omdat het aanpassingsvermogen van het oog dan afneemt. Objecten dichtbij lijken niet meer scherp, terwijl objecten in de verte nog steeds normaal gezien worden: je wordt "verziend". Later wordt het ook steeds moeilijker om objecten in de verte scherp waar te nemen. Deze oogafwijking wordt ook wel hyperopie genoemd. Dit is niet hetzelfde als ouderdomsverziendheid of presbyopie.

Hoe ontstaat verziendheid en wanneer is correctie nodig?

Hyperopie is meestal erfelijk en aangeboren. Het wordt over het algemeen niet beschouwd als een ziekte. Correctie is meestal nodig zodra de eerste negatieve effecten optreden van het nabije zicht. Denk daarbij aan oog- of hoofdpijn en voortdurend knipperen met de ogen tijdens het lezen of werken achter de computer.

Een belangrijke uitzondering hierop vormen kinderen met een extreme verziendheid of een verziendheid die verschilt tussen de twee ogen. Om problemen zoals loensen te voorkomen, moet daar in ieder geval voor gecorrigeerd worden. Raadpleeg een oogarts als u vermoedt dat uw kind dit heeft.


Vragen?

Neem contact met ons op via:
service@misterspex.nl

Of bel gratis naar:
0800 380 06 77

Was deze informatie nuttig voor u?

  • Gratis Advies 0800 380 06 77
  • Gratis bezorging va. 39 €
  • 30 dagen retour
  • Inclusief kwaliteitsglazen**

* Totaal van de reguliere shop prijs voor brilmontuur en de aanbevolen verkoopprijs (AVP) voor twee superontspiegelde Starvision enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt.

** Bij elk montuur zijn al superontspiegelde enkelvoudige kunststof glazen (brekingsindex 1,5) incl. hard-coating verkrijgbaar op sterkte (Sph). + 6.0 / -6.0 dpt; Cil. + 2.0 / -2.0 dpt bij de prijs inbegrepen.

De doorgestreepte prijs zonder AVP is de standaard verkoopprijs van Mister Spex.